new light for a Bethesda colonial

2013 National Kitchen & Bath Association award winner! (Honorable Mention, Small Bath).

A young couple moved into a lovely brick colonial in the Westmoreland Circle area of Bethesda with three young boys. The home was just about right. Then twins - two more boys - came along, creating the need to reimagine a number of key aspects of their home. The project took place in two phases.

Phase one consisted of finishing the basement of the home, an easy way of creating significant new living space seemingly out of nothing. Aggregate configured the new lower level to include an in-law suite and a playroom durable enough to withstand the rigors of five young boys at play. It also includes a full bathroom and a large laundry room with plenty of extra space to organize and store "basement stuff."

Phase two of the project included a renovation of the kitchen and family room. The clients were looking to modernize the existing kitchen and include a seated dining area without changing the footprint of the current space. Aggregate organized the space so that the cooking area, seating area and a perfect amount of storage space all come together in an airy, modern room without feeling cramped.

The home's family room had been a small, enclosed porch at some point before the current owners moved in. In a previous renovation, the room had been finished nicely, but it still felt cut off from the main living areas in the home by small doorways and old-fashioned windows. This space was given dramatic new life by opening up the passageways to the kitchen and the front hallway, vaulting the ceiling and replacing the windows at the rear of the home with French doors opening onto a new patio space.

The patio space itself is newly reimagined, connecting a fresh, new interior to the lush backyard through several additional sets of French doors in the new kitchen. The result is a burst of additional light in the interior space, and the ability to entertain indoors and outdoors simultaneously.

A third phase, an all-new master bath, is contemplated for the future.

Luxury finishes and furniture specified by M.A. Tartt Interiors give all the new spaces the "high-shine" that the clients are looking for.

In collaboration with: M.A. Tartt Interiors (interior design)
Builder: FSI, Inc.
Project status: completed 2012